Edzésmódszereim I. - A kettlebell

Neutronlovag , 2011.11.21. 18:34

Erőfejlesztésben a nagy szerelmem a golyókkal edzés. Ami megfogott benne egyszerűsége, néha brutalitása alacsony hely és eszköz igénye amivel mégis megfelelően edzeni lehet az egész testet. Történetileg az Orosz mezőgazdaságban használták ellensúlyként gabonaméréshez, mígnem felfedezték jótékony hatásait. A kézi súlyzótól főképp abban különbözik, hogy a fogás nem a tengelyen történik, hanem attól távolabb az "ágyúgolyó" fogantyúján így a stabilizáló izmok nem pihenhetnek.

Előnyei:

- Brutálisan fejleszti az állóképességet

- Kis helyett foglal, kicsi az eszközigénye

- Hatékony erőfejlesztő

- Megfelelő kivitelezéssel erősiti az ízületeket

- Nem izolációra épít (céloknak megfelelően hátrány is lehet)

Hátrányai:

- Nem izolációra épít, így az izomnövelésben elmarad a konditermi edzésektől.

- Viszonylag drága elkezdeni

- A helytelen kivitelezés megbosszulja magát (mégiscsak egy relatív közepes súlyú golyót lengetsz, meg rángatsz).

Jelenleg Pavel Tsatsouline - Kezd el a kettlebellt című könyvének edzéstervei alapján edzek. Az első edzéstervet csinálom mely a bemelegítő gyakorlatok után két gyakorlatra épít: a Török felállás és a lendítés. Heti 2-2 külön edzésnapot tartalmaz az alap idők bemelegítés után a török felállásból 5 perc (jelenleg 7-8 percet csinálok edzésenként) és a lendítésből 12 perc. A beavatás program 3 fő gyakorlatra épül: Katonai nyomás, felrántás, és szakítás. 3 fő edzésnap van ami könnyű, közepes és kemény ciklusokra épül emellett szabadon választható +2 edzésnap változatos gyakorlatokkal való laza edzés. Erre a programra januárban tervezzek váltani.

Több infó itt.

Egy kis izelítő.

 

 

 

Címkék: edzés kettlebell állóképesség periodizáció

 

A bejegyzés trackback címe:

https://testepitoedzesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr763401564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek,modified by Renegade8. Blog.hu-ra alkalmazta: a Népkert kft.

süti beállítások módosítása