Genetika és a testalkatok

hobbigyuros , 2011.01.22. 15:57

Genetika. A testépítésben a genetika a legmeghatározóbb tulajdonság, amin - a tévhittel ellentétben - nem tudunk változtatni. 

Alapvetően három testalkatú embert különböztetünk meg.

- Sovány

-Atletikus

-Hízékony

Ez a három véglet. Mindháromnak megvannak az előnyei és hátrányai és mindhárom testalkattal lehet izmos testet  építeni, mindössze más-más módszerekre van szükség( főleg étkezés terén...). Ez a három jellemző alapvetően befolyásolja a kinézetünket és az életvitelünket, ahogyan a megjelenésünket is. Súlyzós edzés szempontjából egyáltalán nem fontos, melyik testalkatot örököltük, mindháromnak van esélye kidolgozott izmokat építeni és erősnek lenni. Általánosságban.

Van azonban egy másik besorolás, amit kevesen ismernek. A testalkatokon belül van egy izomzat fejlődési besorolás is, mely a teljes testünket veszi alapul. Két fajta izomzatú ember létezik.

- Az A alakú

- A V alakú

Mindkét típus jellemző lehet, bármelyik fent leírt három típusú emberre.

Általánosságban, az A alakú embereknek a combjaik vastagabbak, erősebbek és jobban reagálnak a terhelésre, vállszélességük kisebb és felsőtestük arányaiban gyengébb a lábaikhoz és a derekukhoz képest.

A V alakú emberek felsőteste erősebb, jobban reagál a terhelésre, vállcsontjai szélesek, derekuk és lábuk azonban gyengébb, nehezebben fejlődik a felsőtestükhöz képest.

Ezt ne úgy képzeljük el hogy az A alakú ember felül egy oszlop, a lábai meg két másik oszlopnak felelnek meg és a V alakú ember sem az, amiket a strandgyúrósok között láthatunk, hatalmas felsőtest és csirkeláb combok és vádlik. :)

A szépen kidolgozott izomzat ennek a kettőnek az ötvözete, az X alak. Vállszélességú terpeszben, szemből széthúzott lapockákkal egy X betűhöz hasonló alakot láthatunk.

A testépítésben a V alakkal rendelkezőknek egyértelműen előnyük van, azonban több A alakú profi is a mr. Olympia döntőben van.

Minden csak kitartás és elszántság kérdése...

ui.: Létezik még egy harmadik besorolás, ami az egyes izmok formáira vonatkozik, ebben is három típusú izomsejtet különböztetünk meg, de ennek most lusta vagyok utánanézni... 

Címkék: testépítés alapismeretek testépítő edzésmentes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://testepitoedzesnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr562605205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek,modified by Renegade8. Blog.hu-ra alkalmazta: a Népkert kft.

süti beállítások módosítása